Zonnedakpannen: het mooiste alternatief voor zonnepanelen

De zonnedakpan: de mooiste energie van de zon!

De zonnedakpan hebben we niet meer in ons assortiment. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de fabrikant van deze pannen: Wienerberger

“Zonnepannen zijn het mooie alternatief
voor die lelijke zonnepanelen”

De zonnepannen plaatsen we op uw dak naast normale dakpannen. Het verschil tussen beide pannen is nauwelijks zichtbaar. Zo heeft u een nieuw dak en wekt u zelf uw stroom op.

 

U bepaalt zelf de opbrengst van uw dak. Kroon biedt u daarvoor vier pakketten, waarbij de opbrengst verschilt:

  • Basis: 1000 Kwh
  • Plus I: 1.500 Kwh
  • Plus II: 2.000 Kwh
  • Plus III: 2.500 Kwh
  • Totaal: het maximale dakvlak op uw woning

 

We adviseren u graag welk pakket het beste bij uw situatie past. Neem daarvoor contact met ons op.

Voorbeeld van de zonnedakpan

Antwoorden op de meest voorkomende vragen over zonnedakpannen:

Waar is de zonnedakpan van gemaakt?

De zonnepan is een gebakken keramische pan. Dat betekent dat de pan gebakken wordt van een mengsel van rivierklei. Keramische pannen zijn erg sterk en gaan meer dan 50 jaar mee.

 

In welke kleuren kan ik de zonnedakpan bestellen?

De zonnepan is alleen in zwart te krijgen. Deze kleur geeft de beste opbrengst.

 

Moet mijn hele dak vervangen worden?

In theorie zouden we alleen enkele pannen door zonnedakpannen kunnen vervangen. Maar in de praktijk vervangen we altijd het gehele dak. Dit heeft ermee te maken dat de pan zijn eigen formaat heeft. Dat is lastig te combineren met bestaande dakpannen. En u heeft op het gehele dak dezelfde soort pannen wat aanzienlijk mooier is.

 

Wat levert een dak met zonnedakpannen op?

Grofweg kunt u aanhouden dat een dak met zonnedakpannen ongeveer 100 Kwh per vierkante meter oplevert. De precieze opbrengst van uw dak is afhankelijk van de grootte van het dak, de ligging ten opzichte van de zon, de schaduw die wordt veroorzaakt door andere gebouwen, bomen, schoorsteen, et cetera.

 

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 2.800 Kwh per jaar. Dat zou betekenen dat in de meest ideale omstandigheden een pakket van 28 m2 nodig zou zijn.

 

Hoe verhouden de kosten van zonnedakpannen zich ten opzichte van zonnepanelen?

Zonnedakpannen zijn in de aanschaf duurder dan zonnepanelen. Dit komt omdat u ook meteen u gehele dak vervangt. Daarnaast hebben zonnedakpannen per vierkante meter een lager rendement omdat niet het gehele oppervlak wordt gebruikt om energie op te wekken. Dus uw investering is hoger dan wanneer u alleen zonnepanelen plaatst. Het voordeel is wel dat u meteen een nieuw dak heeft en dat uw woning fors in waarde stijgt.

 

Hoe lang gaat een zonnedak mee? 

De zonnepannen zijn keramische pannen. U krijgt hier 30 jaar fabrieksgarantie op. In de praktijk blijkt echter dat keramische pannen gemakkelijk een veelvoud van deze tijd meegaan.

 

Blijft het rendement van mijn dak in de toekomst hetzelfde?

Uit de testen die het gerenommeerde Duitse instituut Tüv heeft gedaan, blijkt dat het rendement in de loop der jaren nauwelijks afneemt. Daarom geeft de leverancier van de zonnepannen (Wienerberger, een grote Oostenrijkse firma) u de garantie dat de opbrengst over 25 jaar nog minimaal 80% is van de oorspronkelijke opbrengst bij plaatsing.

 

Heb ik garantie op de zonnedakpannen?

Ja, u krijgt 30 jaar fabrieksgarantie op de pannen en 25 jaar op het rendement (minimaal 80%). Daarnaast krijgt u 10 jaar installatiegarantie.

 

Zien de zonnepannen er anders uit dan de normale pannen?

Nee. Wanneer we zonnepannen plaatsen op het dak, doen we dat tezamen met identiek lijkende pannen zonder zonnecellen. Doordat de cellen in de kleur van de pan zijn gemaakt, is het verschil tussen de pannen nauwelijks zichtbaar.

 

Zijn zonnepannen brandgevaarlijk?

Nee, zonnepannen zijn niet brandgevaarlijk. In de media verschijnen regelmatig artikelen over brand, veroorzaakt door zonnepanelen. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in oververhitting van de panelen. Doordat de spanning in de zonnepan veel lager is dan in een regulier zonnepaneel, zal dit hierbij nooit gebeuren.

 

Welke bekabeling heb ik nodig?

Uiteraard verzorgt Kroon de volledige aansluiting van uw zonnedak. De zonnepannen worden op het dak in groepen aangesloten. Deze kabels liggen op het dak onder de pannen. Iedere groep sluiten we vervolgens aan op een zogenaamde omvormer die we meestal onder het dak aanbrengen. Deze omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie klaar is voor het electriciteitsnet. Daarna brengen we een verbinding aan tussen de omvormer en de meterkast. We zullen met u bespreken op welke manier dat in uw woning het beste kan gebeuren.

 

Hoe kan ik mijn opbrengst monitoren?

Na installatie kunt u uw zonnedak aansluiten op een monitoringsysteem. Via dit systeem kunt u via uw telefoon of computer uw opbrengst en gebruik bijhouden. U kunt uw zonnedak ook aansluiten op een slimme thermostaat.

 

Hoe moet ik het zonnedak onderhouden? Wat als de pannen vies zijn?

Voor het bakken worden de pannen voorzien van een dunne laag met ijzeroxides. Dit proces heet veredeling door “engoberen”. Hierdoor vindt er nagenoeg geen vuilhechting plaats aan de pannen en ziet uw dak er ook na tientallen jaren nog als nieuw uit.

 

De opbrengst van de panelen wordt licht (enkele procenten) beïnvloed door vervuiling. We raden u daarom aan om de zonnepannen eens in de 10 jaar schoon te spuiten. Heeft u in uw omgeving ernstige vervuiling door wegen of bomen, dan is regelmatiger reinigen aan te bevelen.